Jij hebt het niet in je…of wel?

Jij hebt het niet in je…of wel?

Trainen, oefenen…je weet wel, beter worden in golf!

Dat is wat we met ons allen willen bereiken toch? We denken dat we een goede golfcoach hebben en er zijn golfballen zat op de driving range. Als we de professional te duur vinden hebben we altijd nog de tips van onze medespelers, die ene video op Youtube of dat prachtige artikel in een golfmagazine. Kortom, niets staat ons in de weg om beter te worden.

En toch lukt het ons maar niet te verbeteren.

Wat gaan we vervolgens doen? Nog meer oefenen! Nog meer trainen! Nog meer ballen slaan! Oke, je geeft de professional toch nog eens een kans. Na 30 minuten lessen bij de pro heb je niet het idee dat je veel beter speelt. Zonde van je geld…je wist het eigenlijk ook wel. Wat een pannenkoek! Jij lost het probleem wel in je eentje op toch?

“Juist ja….”

Laten we voor de verandering eens bij het begin beginnen. Trainen 101 zeg maar.

Los van wát jouw doel precies is, je wilt verbeteren nietwaar? Ofwel in richtingscontrole, in afstandscontrole, constantheid of een combinatie van deze drie. Meer is er immers niet toch?

DOEL: Verbeteren

Goedzo, de eerste stap is gezet. En raar of niet, over het doel van een les wordt vaak niet eens nagedacht. Je wilt niet weten hoe vaak ik de vraag stel: “Wat houdt jou als speler tegen om beter te presteren en waar wil je dus graag op trainen?” Om vervolgens weinig meer reactie te krijgen dan: “uhm…jij bent toch de pro, vertel jij mij maar wat ik moet doen.”

Als je als doel hebt jouw vaardigheden te verbeteren, zijn er grofweg twee manieren waarop je kan trainen.

  1. Op een efficiënte manier
  2. Op een inefficiënte manier

Op welke manier wil jij trainen?

Ik hoop dat je zou kiezen voor optie 1. Trainen op een efficiënte manier. Zou je voor optie 2 kiezen, dan ga ik er gemakshalve vanuit dat je het eeuwige leven hebt. Hartstikke fijn voor je natuurlijk, dat eeuwige leven. Geniet ervan en succes met je golfcarrière.

Doel: Trainen op een efficiënte manier

Voor de zekerheid nog even mijn gebruikte definitie voor ‘efficiënt trainen’. Zoveel mogelijk resultaat, met zo weinig mogelijk inspanning en in zo min mogelijk tijd.

Hoewel ik erop gok dat iedereen dénkt efficiënt te trainen en dat het gebrek aan progressie voornamelijk wordt bepaald door die pannenkoek van een professional die zijn geld niet waard is, kom ik er toch eerlijk voor uit dat dit waarschijnlijk niet klopt. Dit geldt natuurlijk niet voor jou als lezer van dit artikel hé, dat snap je wel. Nee, ik bedoel dat anderen niet efficiënt trainen.

“Nee?”

Nee!

Wil je weten hoe vaak ik te horen krijg dat golf(st)ers op de driving range en op de oefengreen prima resultaten boeken, maar dat zij zodra zij een ronde spelen op de baan niet eens in de buurt komen van wat ze eigenlijk denken te kunnen? Bij 95% van de spelers…

“Vertel nou eens eindelijk hoe het dan wel zit!”

Oke, oke. Kom ’tie…

“We trainen op een heel andere manier dan hoe we in de golfbaan spelen.”

Lees de zin hierboven nog eens rustig door. Laat hem goed tot je doordringen. Lees hem daarna nog eens 5 keer. Leg de klemtoon steeds op een ander woord…dit helpt je begrijpen wat ik er precies mee bedoel.

Ik bedoel te zeggen, dat zodra wij op de driving range ballen gaan slaan, of op de oefengreen ballen gaan slaan, wij dit op een manier doen die niet te vergelijken is met de manier waarop we vervolgens de holes zélf spelen.

Think about it…

Hoe train jij normaal gesproken op de driving range? Je koopt een emmertje met ballen en je loopt, nu nog, vol goede moed naar jouw afslagmat. Je pakt een wedge uit je tas en maakt een paar oefenswings. Je denkt nog even: “wat was ook alweer die ene tip van die youtube pro?” En hoppa, je maakt de eerste swing. Hm, niet perfect maar oke. Nog een balletje vliegt sierlijk door de lucht. En nog eentje. En nog eentje. En nog eentje. Bij elke bal voel je heel aandachtig wat er mogelijk niet helemaal goed ging en je probeert het direct hierna gewoon nog een keertje.

Totdat…

Je de bal voortreffelijk raakt. Wauw….wat een slag! Zie je nou wel dat je het kon? Die parkeerplaats die je wint bij een maandbeker is voor jou! Reken maar…

Je pakt vervolgens een ander clubje uit je tas. “Hey, Tiger doet dat ook hoor.”

Je volgt exact dezelfde routine als daarnet met jouw wedge. Je wilt gewoon rechtuit slaan en je maakt je vooralsnog niet al te veel zorgen over hoe ver je slaat, Als het maar goed voelt. Dáár ga je voor, een goed balcontact. En nog eentje. En nog eentje. En nog eentje. Totdat je weer die p.e.r.f.e.c.t.e. slag maakt. Als je golfmaatjes jou toch eens zouden zien nu? Je zou meteen worden geselecteerd voor het eerste team in de hoofdklasse. Je pakt weer een ander clubje uit je tas en vervolgt jouw weg naar de hoofdklasse…

“Wat is hier fout aan dan?”

Denk eens na…kom op. Welke zin las je daarnet een paar keer goed door, woord voor woord? Je weet nog waar ik het over heb toch?

“We trainen op een heel andere manier dan hoe we in de golfbaan spelen.”

Dát gaat er fout!

Hoe vaak achter elkaar sla jij een pitchingwedge op de golfbaan? 10x? 5x? 2x? Hoe vaak sla jij een driver achter elkaar? 10x? 5x? 2x?

Als het goed is sla je elke club maar 1x toch? Eerst sla je af, vervolgens maak je 1 of enkele fairwayslagen met verschillende clubs, om vervolgens nog een keer te chippen of te putten. Dát is hoe je in de baan speelt. En dat is niet hoe je traint..

Vind je dat niet vreemd?

“Iedereen traint toch zo?”

Dat zal best ja, ik gok zelfs dat 95% op deze manier traint. Maar diezelfde 95% vraagt zich ook niet af hoe ze het beste kunnen trainen? Welke manier is het meest efficiënt? Op welke manier verbeter je sneller en meer?

De oplossing is even simpel als logisch. Ga trainen zoals je in de baan speelt. Je zal er even aan moeten wennen, sure, maar je traint toch om te verbeteren? En je wilt toch zo snel mogelijk, met zo min mogelijk inspanning, zoveel mogelijk resultaat? “Oke, oke, just checking…”

Differentiatie training.

Kan het jou iets schelen dat je retentievermogen (het vasthouden van een bepaalde techniek) met 40%(!!!) stijgt als je traint met differentiatie, vergeleken met de manier waarop je nu waarschijnlijk traint?

Slice? Hook? Toppen? Drie-putts? Differentiatie!

De eerstvolgende keer dat je op de driving range of oefengreen ballen gaat slaan doe je het volgende:

  1. Je kiest een doel waarnaar je gaat slaan. Hoe specifieker dit doel, des te beter. Kies er eentje voor de richting en afstand. Net als in de baan dus.
  2. Kies een club uit waarmee je dit doel kan halen.
  3. Maak een pre-shot-routine. M.a.w. Maak oefenswings, lijn jezelf goed op, kijk eventueel nog een keertje naar het doel. Geef jezelf een zo hoog mogelijke kans op een goed resultaat.
  4. Sla de bal.
  5. Kies vervolgens een ander doel, dat in een andere richting en op een ander afstand ligt als hiervoor.
  6. Kies een club uit waarmee je dit doel kan halen.
  7. Maak een pre-shot-routine. M.a.w. Maak oefenswings, lijn jezelf goed op, kijk eventueel nog een keertje naar het doel. Geef jezelf een zo hoog mogelijke kans op een goed resultaat.
  8. Sla de bal.
  9. Dit herhaal je net zo lang totdat je emmertje leeg is.

“Zijn er ook mogelijke uitzonderingen? Ik bedoel, moet iederéén dit doen?”

Nee, hoor. Je moet helemaal niets. Heb jij het eeuwige leven? Ga dan vooral door op jouw ingeslagen weg en kijk niet achterom.

Heb je niet het eeuwige leven en wil je zo efficiënt mogelijk trainen en zo snel mogelijk plezier krijgen? Dan kies je voor optie 1. Efficiënt trainen. Differentiatie training dus.

Goed om te weten…

Ik geef je welgeteld nul garantie dat jij je doelen behaald met differentiatie-training.

“Huh, maar net zei je n..”

Wacht nou even…; Differentiatie-training is een manier van trainen. Wát je traint is net zo belangrijk als hóe je traint. Als jij een bepaalde techniek hebt waarmee je doodeenvoudig kan toppen, of een slice hebt, of een hook…of wát dan ook en je traint dit vervolgens zo efficiënt mogelijk, wat denk je dat er dan gebeurt? Juist ja, je wordt in zo min mogelijk tijd en met zo min mogelijk inspanning SUPERGOED in het toppen, de slice, de hook of wat je ook maar traint.

Wát je traint is net zo belangrijk als hóe je traint!

Nu je weet HOE je moet trainen, is het denk je verstandig ook te weten WAT je moet trainen?

Wil jij wel garantie van slagen? Wil jij ook weten wát je moet trainen?

Neem dan direct contact op met mij via: gertjan@markusgolf.nl of op tel#: 06 4667 0493.

Succes!