Een perfecte mindset heb je niet, die creëer je.

Een perfecte mindset heb je niet, die creëer je.

Het ontwikkelen van de perfecte mindset voor prestaties, onder druk, vereist een combinatie van mentale voorbereiding en positieve instelling. Met name naar jouzelf als speler toe. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren, dat het ontwikkelen van zo’n mindset gewoon training vergt. Het is net als bij een spier. Eenmaal een gewicht optillen maakt je nog geen Arnold Schwarzenegger. Eenmaal even positief denken bijvoorbeeld, zal ook weinig voor je gaan doen. Houd je verwachtingen dus realistisch!

Visualisatie: stel je voor dat je de perfecte foto maakt en concentreer je op het gevoel van succes. Dit kan jou helpen vertrouwen te ontwikkelen, nog voordat je slaat. Geeft dit garantie? Nee, natuurlijk niet. Maar het verhoogt de kans op de gewenste bal. En dat is alles wat we nodig hebben.

Positieve instelling: Praat tegen jezelf op een positieve en bemoedigende manier. Herinner jezelf aan je sterke punten en successen uit het verleden. Doe alsof je tegen je nichtje of neefje van 3 praat. Kijk eens om je heen hoe snel spelers gefrustreerd raken. Bizar toch? Denken we werkelijk dat dit de manier is om de topprestaties te leveren waar we allemaal zo naar hunkeren?

 

Stel doelen: Stel specifieke, meetbare en haalbare doelen voor jezelf. Dit zal je helpen focussen op wat je wilt bereiken en je een stappenplan geven. Een droom met een tijdlijn wordt een doel. Een doel die je opdeelt in hapbare brokjes, chunks, wordt een plan. Volg dit plan. Houd je eraan. Motivatie brengt je aan de gang, discipline houd je aan de gang.

Blijf in het heden: Golf is een spel dat in het ‘nu’ wordt gespeeld. Sterker nog, álles bevindt zich alleen in het hier en nu. Blijf gefocust op het schot dat voorhanden is en blijf niet hangen in fouten uit het verleden of maak je zorgen over toekomstige schoten. Gedachten naar het verleden spelen zich alleen in je hoofd af en kunnen dezelfde gevoelens en emoties teweeg brengen als het moment dat het daadwerkelijk gebeurde. Wel eens teruggedacht aan een moment waarop je boos werd op iets of iemand? Nu je eraan terugdenkt voel jij je waarschijnlijk opnieuw boos. Zo werkt het op de golfbaan ook. Het is het verleden. Weg. Kan niks meer aan worden veranderd. Het is een gedachte in je hoofd. De toekomst overigens ook. Ook dat is, jawel, slechts een gedachte. Gedachten komen en gaan dus waarom zou jij je daar druk om moeten maken? Of er iets mee gaan doen? Waar is je doel? Sla de bal daarheen en dan zie je wel weer verder. Of denk je nu werkelijk dat er een dag zal zijn waarop je geen problemen meer tegenkomt…?

Ontspanningstechnieken: Gebruik ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen en meditatie om je geest te kalmeren en angst te verminderen. Het woord meditatie heeft een bijsmaak. Die bijsmaak geef je er zelf aan. Jij bent daarvoor verantwoordelijk. Meditatie is namelijk niks anders dan, bewust, ergens je gedachten ergens op richten. Mindfulness is hetzelfde. Daarnaast kan je het niet alleen gebruiken als een soort van ‘stressbal’ maar, door training, echte training, kan je bijzonder veel over jezelf en jouw plek binnen de maatschappij te weten komen. Alles speelt zich af in jouw hersenen. Alles. Controle hierover krijgen zou niet alleen voor iemand iets moeten zijn die erin geinteresseerd is, het is voor iedereen interessant. Heb je wel eens een film gekeken of een spelletje gespeeld waarin je volledig werd opgenomen? Dat is meditatie. Althans, meditatie waarvan jij je niet bewust was. Pure aandacht, niet beperkt door een oordeel van ons of anderen. Iron Shirt of Golf is een golf organisatie die zich, mede hiermee, sterk onderscheidt van andere golf organisaties. Het wordt ondersteund door trainers, experts en 22 Nederlandse PGA professionals, verdeeld over heel Nederland. Dat zou iets moeten betekenen voor jou als golfer.

Blijf flexibel: Sta open voor nieuwe ideeën, technieken en benaderingen. Dit zal je helpen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en uw prestaties te verbeteren. Innovatie is in de business hetgeen ervoor zorgt dat bedrijven voor de langere termijn waardevol blijven. In golf is dat niet anders. Doorgaan op de oude manier zal ervoor zorgen dat jij je oude resultaten zal blijven halen. Als dat is wat je wilt, geen probleem. Keep calm and golf on. Als je wilt verbeteren, zal je in de regel iets moeten veranderen. Je hele verwachtingspatroon zou dus moeten zijn dat je dingen gaat doen die je nooit eerder hebt gedaan en dus, per definitie, niet kan. Verwachten dat je 5 minuten nadat je ergens een tip hebt gehad meteen een eagle slaat is niet alleen onrealistisch en een beetje dom. Het geeft aan dat je de essentie van ‘leren’ niet snapt. En daar heb je niet alleen jezelf mee, daarmee degradeer je de prestaties van elke topatleet in elke sport en in elke branche.

Spelen zonder druk: Speel zonder druk, geniet van het spel en speel met een doel om beter te worden. Druk leg jij jezelf op. Er is geen situatie of persoon die jou druk geeft. Jij geeft waarde aan een bepaald moment of een resultaat. Jij. Dat betekent dat jij dus ook de enige bent die deze druk weer kan weghalen. Waarom speel je überhaupt met verwachtingen? Hoeveel kerstdagen moet je nog meemaken voordat je eindelijk echt snapt dat de verwachtingen vooraf vrijwel nooit overeenkomen met de werkelijkheid. Die verwachtingen spelen zich alleen af in je hoofd. Golf is geen romantische kerstfilm. Het is een sport en je krijgt er alleen maar uit wat je er zelf in stopt. Jij bent verantwoordelijk en niemand anders. Je coach niet. De baan niet. De green niet en je medespelers ook niet. Jij. Neem die verantwoordelijkheid.

Oh, en aangezien we druk zelf opleggen aan onszelf door onrealistische verwachtingen te maken (realistische verwachtingen geven immers geen druk toch? Denk daar maar eens over na) en je alleen maar hiermee leert omgaan door er daadwerkelijk mee om te gaan (het is dus een soort van ‘prestatie training, of 10% training) zal je dus standaard, elke ronde die je loopt, in moeten leveren. Niet alleen heb je dan een echte handicap, je hebt ook geleerd om te gaan met de golfbaan. Jouw aanwezige druk maakt de fairway niet kleiner of groter. Je leert op deze manier dus ‘spelen onder druk’. Klinkt leuk he? Ja. Nu nog doen…;)

Het is belangrijk om te onthouden dat het opbouwen van de juiste mindset tijd en oefening kost, dus wees geduldig met jezelf en train je zelf. Het is niets anders dan een voorbereiding op situaties die je op de golfbaan gaat tegenkomen. Trainen, oefenen…dat is nu eenmaal niet altijd leuk. Maar ken je iemand die beweert dat een gedegen voorbereiding (technisch, tactisch en psychologisch) niet belangrijk is? Nee, die ken ik ook niet. Ga je voorbereiden dus. Walk your talk.

Er bestaan geen mentaal sterk of zwakke spelers.

Alleen mentaal getraind en ongetraind.