Het goud van Schulting

Het goud van Schulting

“Je bent alleen op de golfbaan. Voor jou ligt de green. De ochtendzon schemert tussen de bomen door en het lijkt net alsof de vlag wordt omringd door een straal warm, goudgeel licht. Terwijl je diep inademt ruik je het vers gemaaide gras en voel je hoe de koele ochtendlucht jouw longen vult met een sprankeltje hoop. De grip van je club pak je steviger vast dan anders, alsof je bang bent de controle te verliezen. Na een balcontact dat resoneert met lichaam en geest, hoor je een instemmend plofje en zie je de bal centimeters naast de hole neerkomen. Een klein gevoel van trots en volmaaktheid neemt bezit van je nadat je de bal uitholed voor birdie. Plots schrik je wakker…

Oorzaak & gevolg. Het klinkt simpel en eigenlijk is dat het ook. Je hoeft niet de familienaam ‘Einstein’ te dragen om te snappen hoe je dat golfballetje in zo min mogelijk ’tijd/ruimte’ in de hole krijgt, toch? Als jij begrijpt waarom het balletje doet wat het doet, dan kun je dit talent in jouw voordeel laten werken.

Een extra vleugje vooruitgang verdien je wanneer je doorkrijgt dat het leggen van je aandacht op het resultaat, niet zal leiden tot dát resultaat. Aandacht leggen op hetgeen je dient te ‘doen’ om tot het gewenste resultaat te komen. Dát zet zoden aan de dijk!

Suzanne Schulting, onze kersverse Olympisch kampioene, gaf het heel duidelijk aan in een interview na haar gouden race.

“In de laatste twee rondes dacht Schulting alleen maar aan schaatsen, focus op techniek, goede lijnen blijven rijden. Ze probeerde haar tegenstanders te negeren. Gewoon, lijnen blijven rijden. ,,En toen heb ik het gewoon uitgereden”, zegt ze enigszins nonchalant, alsof ze zojuist een trainingswedstrijdje naar haar hand had gezet. ,,Het was de perfecte race.”

Zulke focus, aandacht of concentratie (het maakt niet uit hoe je het noemt) maakt het verschil tussen winst en verlies. Tussen een goede ronde en een minder goede ronde. Tussen meer dan 18 punten lopen over 9 holes en minder dan 15 punten.

Je zit al een poosje vast op een bepaald niveau? Het lukt je niet die bal op de fairway te houden? Je chip & pitch is prima…wacht…wat is het verschil ook alweer? Je traint oeverloos…maar een betere score , ho maar? Niets dan herkenning aan deze kant!

Gelukkig zijn er anno tweeduizendachttien een hele boel manieren om in je speedo een baantje te kunnen trekken in de zee van golfkennis. Het kost weinig tijd, het scheelt een dozijn golfballen per ronde en je ziet nu eindelijk eens als ‘pepperoni’ de spreekwoordelijke pizza van boven. *’Overview effect’ heet dat.

*De betekenis daarvan zie je overigens hier https://vimeo.com/55073825

Het klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Iedereen droomt wel eens van die ene ronde waarin alles lukt. De afslag die perfect het midden van de fairway opzoekt en de put die het hart van de hole vindt. Gelukkig bestaat er een formule om die ene ronde, afslag en put daadwerkelijk te leren spelen. Wil jij weten wat het is? Waan jij je heel even dhr. Einstein en ben je klaar voor een experimentje…?