Toppen Stoppen

Toppen Stoppen

Toppen.

Toppen houdt, heel simpel, in dat je de alleen het bovenste deel van de bal raakt. De top van de bal. Dit kan op 2 manieren. Een opwaartse top of een neerwaartse top.

Opwaarts toppen betekent dat jouw clubhoofd omhoog beweegt op het raakmoment. Het laagste punt van je swing ligt dus achter de bal. Neerwaarts toppen betekent dat je laagste punt van de swing ná de bal ligt, dus tussen de bal en het doel in.

Mogelijke oorzaken zijn:

Teveel beweging naar of gewicht op je achterste been
Houd tijdens de swing, maar absoluut op het raakmoment, je gewicht op je voorste been. Je linkerbeen voor RH spelers dus. De bal wil je immers neerwaarts raken en dat kan alleen als jouw gewicht op je voorste been staat op het moment dat je de bal raakt.

Het intrekken van je armen
Als je jouw armen intrekt, beweeg je het clubblad weg van de bal, opwaarts. Dat is niet handig, want je wil de bal neerwaarts raken. Het is belangrijk dat je de armen op het raakmoment dus, vrijwel, op dezelfde manier hebt als in je set-up. Lange, ontspannen armen dus.

Bovenlichaam komt omhoog in de swing
Als je het lichaam teveel beweegt in de swing, dan is het lastig consistent op de goede manier terug te komen bij de bal. Als je ‘omhoog’ komt in de swing, beweeg je het clubblad letterlijk weg van de bal. Niet handig als je de bal neerwaarts wil raken (en ja, dat wil je). Houd je hoofd dus zo stil mogelijk in de swing.

Teveel polsactie
Als je de polsen teveel beweegt, beweegt het clubhoofd ook teveel. Veel spelers proberen de bal omhoog te krijgen door de club zélf omhoog te bewegen in de swing. Om de bal omhoog te krijgen, wil je de bal juist neerwaarts raken. De loft van de club zorgt er immers voor dat de bal omhoog komt. Probeer dus je polsen passief te houden in de swing en de bal neerwaarts te raken.

Teveel gewichtsverplaatsing naar het voorste been
Idealiter blijft jouw laagste punt van je swing, je borstbeen (of ‘swingcentrum’ genaamd) stabiel bij de bal. Weinig beweging dus. Op het moment dat je teveel naar je achterste óf je voorste been beweegt in je swing, wordt het heel lastig consistent op dezelfde plek de grond te raken net na de bal. Hoe meer beweging, des te moeilijker je het voor jezelf maakt.